Судова практика ЮА «Абсолют»: погашені кредиторські вимоги на суму понад 219 мільйонів гривень

21.10.2019
Кейси

В ході проведення процедури банкрутства великого українського підприємства з подальшою ліквідацією, вдалося домогтися не тільки погашення кредиторських вимог, але й зменшення кредиторської заборгованості підприємства.
 

Так, у рамках проведення процедури банкрутства:
 

  • з метою зменшення суми заборгованості перед кредиторами на користь боржника, ліквідатор у судовому порядку визнав недійсним Договір про переведення боргу між нерезидентної компанією, зареєстрованою на Кіпрі, і боржником на суму понад 37 млн. грн.;
     
  • ліквідатор включив до ліквідаційної маси все майно підприємства, реалізоване згодом за максимальною вартістю, що дозволило погасити заборгованість перед забезпеченим кредитором на суму понад 13 млрд. грн.;
     
  • погашено кредиторських вимог на суму понад 219 млн. грн. (відповідно до ч.5. ст. 45 Закону про банкрутство).
     

Примітно, що серед іншого майна боржника, до ліквідаційної маси потрапило приміщення*, в якому розташовано музей і яке повинно було реалізуватися на публічних торгах (аукціоні) спільно з іншим майном.
 

Однак ліквідатору вдалося переконати покупця даного приміщення, в особі якого виступав банк, пожертвувати музею приміщення, придбане на публічних торгах.
 

Внаслідок цього, між Банком та Музеєм був укладений Договір пожертви.
 

*Згідно чинного законодавства, на момент реалізації ліквідаційної процедури, до ліквідаційної маси включається все майно боржника.
 

__________________________________________________________________________________________________________

Основне завдання ліквідаційної процедури – реалізація комплексу заходів, спрямованих на погашення вимог кредиторів боржника. Погашення вимог кредиторів здійснюється за принципом справедливості і пропорційної основи.
 

Погашення кредиторської заборгованості можливо тільки за рахунок активів боржника, які арбітражний керуючий може виявити, зберегти і, в подальшому, реалізувати.

__________________________________________________________________________________________________________