Як українській благодійній організації підвищити рівень довіри до себе у міжнародних донорів

04.05.2022
Новини компанії

Сьогодні, 4 травня, відбулась пресконференція ГО “Українська асоціація амбулаторної медицини”, на якій її голова Артем Сводковський прозвітував про діяльність організації за два місяці війни.
 

Він відмітив, що за цей час члени Асоціації залучили майже два десятки великих траншів гуманітарної допомоги. Їх надали донори (колеги-медики та інші благодійники) з Польщі, Данії, США, наші співвітчизники з західної частини України, представники великого бізнесу (МХП) та банківського сектору (ПУМБ). У склад вантажу увійшли різноманітні медичні товари та обладнання, продукти харчування (в тому числі і спеціальні дитячі суміші), засоби особистої гігієни, постільна білизна, одяг та багато іншого.
 

Гуманітарна допомога була скерована до лікарень та реабілітаційних центрів Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей; Нацгвардії та ТРО; притулків для тварин; волонтерських центрів.
 

Для залучення міжнародних донорів до допомоги Україні надзвичайно важливий високий рівень довіри до організації. Як цього досягнути на прикладі “Української асоціації амбулаторної медицини” розповіла провідна адвокатка практики судового урегулювання спорів ЮА «Абсолют» Анна Попкова.
 

“Слід зауважити, що сильний розвиток благодійності в Україні розпочався з 2014 року, з початку загрози національній безпеці країни. Тоді масово почали з'являтися благодійні організації, їх кількість сягнула до 10 тисяч. Але, фактично, реальну діяльність сьогодні проводять 500-1000 організацій. Тому є проблематика їх прозорості, а донори повинні пересвідчитись в безпеці взаємодії з партнером, благодійним фондом”, - розповіла вона.
 

Юридичне агентство “Абсолют” надало безкоштовну юридичну допомогу для підвищення рівня довіри до ГО “Української асоціації амбулаторної медицини”. Цей приклад ЮА “Абсолют” пропонує як один з можливих шляхів поетапного досягнення високого рівня прозорості благодійної організації.  
 

1. Були внесені зміни до статуту організації з урахуванням змін ситуації в країні, для того, щоб діяльність ГО відбувалась у правовому полі.
 

2. Був проведений міжнародний аудит. Для “Української асоціації амбулаторної медицини” його провела міжнародна аудиторська компанія зі світовим ім`ям - BakerTilly. Висновок аудиту опубліковано на сайті асоціації, з ним можуть ознайомлюватися як донори в Україні, так і донори міжнародні.
 

3. Був зареєстрований Благодійний Фонд Української асоціації амбулаторної медицини в європейському просторі, а саме - у Литві. Міжнародне представництво полегшує донорам співпрацю з українськими громадськими організаціями.
 

4. “Українська асоціація амбулаторної медицини” постійно звітує в публічному просторі про проведену діяльність, цільову передачу допомоги.
 

“Хочу зазначити, що всі донори, як українські, так і міжнародні, мають право оглядати документи громадських організацій. Ця прозорість надасть донорам можливість робити пожертви, знаючи, що ці кошти підуть на користь суспільству”, - підсумувала адвокатка.
 

 Довідка: “Українська асоціація амбулаторної медицини” заснована 20 березня 2019 р. На даний час налічує понад 21 000 членів. Метою та діяльністю Асоціації є сприяння охороні та зміцненню здоров’я народу України, розвиток допомоги на засадах амбулаторної медицини, науки та захист законних прав і інтересів лікарів. Та у воєнний час допомагає постраждалому населенню, лікарням та медичним центрам України.
 

«ЮА «Абсолют» – одна з найбільших юридичних фірм України, що надає послуги у сфері господарського, корпоративного, інвестиційного, податкового, трудового, кримінального, митного, антимонопольного, адміністративного і міжнародного права. Одна з провідних компаній Південно-Східного регіону України з більш ніж 14-річним досвідом надання юридичних послуг по всій території країни.