Старт реформи сфери банкрутства: чого очікувати бізнесу й фізособам

30.09.2019
Архів новин

26 вересня у Запоріжжі пройшла Міжрегіональна конференція на тему «Старт реформи сфери банкрутства. Очікування і перспективи» – найбільш очікувана фахівцями в сфері банкрутства подія року.
 

Конференція, організована Головним територіальним управлінням юстиції в Запорізькій області, об'єднала представників Мін'юсту, суддів, глав профільних комітетів з питань банкрутства та арбітражних керуючих.
 

На панельних дискусіях учасники обговорили актуальні питання, що стосуються введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства (далі – Кодексу).
 

Перша панельна дискусія була особливо гарячою, тому що не тільки спікери, а й учасники хотіли висловитися з приводу суперечливих статей Кодексу, а також внесення необхідних змін до правозастосування і судової практики.
 

На другій панельній дискусії на тему «Правовий статус арбітражного керуючого. Перспективи посилення процесуальної незалежності. Проблеми контролю і відповідальності» виступив Олександр Бондарчук – керуючий партнер ЮА «Абсолют», арбітражний керуючий.
 

На думку учасників даної дискусії, Кодекс наділив арбітражного керуючого великою кількістю обов'язків, але при цьому урізав процесуальну незалежність.
 

Безумовно, доопрацювання Кодексу особливо потрібні в частині незалежності арбітражних керуючих.
 

Третя панельна дискусія на тему «Реалізація майна банкрутів. Зміни в порядку продажу згідно Кодексу України про процедури банкрутства. Ризики монополізації ринку» почалася з доповіді голови Комітету з конкурсного права АПУ, яка представила учасникам презентацію «Реалізація майна банкрутів».
 

Виступаючи на цій панельної дискусії, Олександр Бондарчук наголосив на необхідності доопрацювання Кодексу у процесуальній та частині про банкрутство.
 

«Prozorro – це добре, але для упорядкування процедури реалізації майна на торгах необхідна здорова конкуренція. Уникнути монополізації можливо тільки шляхом появи інших торгових майданчиків», – підкреслив він.
 

На четвертій панельній дискусії учасники говорили на гостру тему «Правовий інститут банкрутства фізичних осіб. Соціальна спрямованість і процесуальні проблеми імплементації».
 

І спікери, і учасники зійшлися в єдиній думці: банкрутство фізичних осіб – питання соціальне і Україні потрібен відповідний Закон, який захищає права фізосіб.

 

Досвіду банкрутства фізичних осіб в України немає, однак час вимагає впровадження законодавства у сфері банкрутства фізосіб. І вихід тільки один: впроваджувати, аналізувати і допрацьовувати законодавчо.
 

«Безумовно, необхідно врахувати ризики для бізнесу, але при цьому люди не повинні стати заручниками свого боргу. Навпаки, банкрутство фізосіб має стати шансом для людини почати життя з «чистого аркуша», – зазначив керуючий партнер ЮА «Абсолют».
 

Обговорюючи на п’ятій панельної дискусії питання саморегулювання арбітражних керуючих (СРО), а також проблеми створення, членства, фінансування діяльності й виконання основних функцій, учасники поклали великі надії на діяльність робочої групи при Міністерстві юстиції України щодо вдосконалення законодавства в сфері банкрутства.
 

Олександр Бондарчук зазначив, що СРО – це єдина реальна можливість донести свою позицію органам влади і суспільству.
 

«СРО – це голос арбітражних керуючих України. Я входжу до складу робочої групи при Міністерстві юстиції України щодо вдосконалення законодавства в сфері банкрутства та докладу максимум зусиль для внесення необхідних змін з урахуванням всіх побажань», – додав він.
 

Міжрегіональна конференція на тему «Старт реформи сфери банкрутства. Очікування і перспективи» закінчилася на оптимістичній ноті.
 

Окрема подяка начальнику Головного територіального управління юстиції в Запорізькій області Васильцову Сергію Анатолійовичу за організацію конференції та предметну дискусію.