Кредитні зобов'язання підприємств перед банками: чи можна послатися на форс-мажор та отримати відстрочку по платежам

02.04.2020
Статті

Міжнародні контракти зриваються, постачальники підводять, рівень споживання стрімко падає... Світова економіка стрімко переходить від сталого зростання до уповільнення й під удар підпадає бізнес.
 

Саме тому, зараз на піку популярності стоять питання про подальше виконання компаніями своїх кредитних зобов'язань перед банками у зв'язку з настанням форс-мажорних обставин.
 

Обставини форс-мажору
 

Закон України «Про торгово-промислові палати в Україні» визначає, які саме обставини є форс-мажорними, а також дає визначення цьому поняттю: «форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, які роблять об'єктивно неможливим виконання зобов'язань, передбачених умовами договору».
 

Право підтвердження настання форс-мажорних обставин, а також видача відповідних сертифікатів надано Торгово-промисловій палаті України (ТПП України) та уповноваженим нею регіональним торгово-промисловим палатам.
 

Сертифікат про форс-мажор видається безкоштовно, протягом 7 (семи) днів з дня звернення суб'єкта господарської діяльності.
 

Відстрочка по платежам через форс-мажор
 

Підтвердження факту настання форс-мажору – це підстава для звільнення від господарсько-правової відповідальності, включаючи примусове стягнення дебіторської заборгованості.
 

Однак питання в тому, як не допустити порушення умов кредитного договору в умовах форс-мажору, адже розробка Національним банком й Кабінетом міністрів програми кредитних канікул для малого та середнього бізнесу ще не прийнята і знаходиться на стадії розробки.
 

Проте, провідні банки України вже впроваджують кредитні канікули.
 

Наприклад, 26.03.2020 року Державний АТ КБ «ПриватБанк» оголосив «кредитні канікули» для малого та середнього бізнесу, а також підприємців з 1 березня 2020 року до кінця травня 2020 року.
 

Як зазначили у прес-службі банку, «кредитні канікули» введені як по кредитах без простроченої заборгованості, так й по кредитах, які не були вчасно погашені.
 

У той же час, не слід покладатися на лояльність банківської системи, тому що ця галузь, в поточній ситуації, зазнає збитків.
 

Тому, до питань реструктуризації заборгованості або надання відстрочки платежів кожен банк підходить індивідуально.
 

Відстрочка платежу або що пропонують банки
 

Велика частина українських банків пропонує кілька варіантів надання відстрочки платежів за діючими кредитами.
 

1. Надання підприємству-позичальнику кредитних канікул на термін дії форс-мажорних обставин, але не більше 6 (шести) місяців.
Пояснюємо. Фактично, це заморожування всіх зобов'язань з обслуговування кредиту, у т.ч. по поверненню тіла кредиту й виплаті відсотків за користування грошовими коштами. В цьому випадку не нараховуються ні відсотки, ні штрафні санкції, що фіксується в додатковій угоді до діючого кредитного договору.
 

Пам'ятайте, мова йде про дієздатність Вашого бізнесу, тому ми радимо серйозно ставиться до внесення будь-яких змін в умови договору кредитування, й залучати фахівців з фінансового та банківського права при узгодженні спірних пунктів додаткової угоди.
 

2. Зменшення щомісячного платежу шляхом надання клієнту права не виплачувати тіло кредиту в певний період.
Пояснюємо. Йдеться про пролонгацію, тому необхідним є внесення змін до кредитного договору.
 

3. Внесення змін до графіку погашення поточної заборгованості.
Пояснюємо. Спеціаліст по роботі з заборгованістю розробить новий графік повернення кредиту вже з урахуванням наявності форс-мажорних обставин.
 

4. Реструктуризація боргу, зменшення щомісячного платежу при збільшенні терміну кредитування або капіталізація простроченої заборгованості за рахунок збільшення тіла кредиту в розмірі такої заборгованості. 
Пояснюємо. Кредит розтягується у часі, що збільшує його кінцеву вартість.

Отже, звертатися в банк для отримання відстрочки по платежам посилаючись на форс-мажор не тільки можна, а й треба.
 

Є нюанси лише в можливостях позичальника щодо подальшого обслуговування кредиту та можливості банку надати розстрочку по платежам шляхом досягнення додаткових домовленостей.
 

Ризики відстрочки
 

Звертаючись до банку з питання відстрочки платежу через форс-мажор, не слід недооцінювати ризики внесення змін до умов договору кредитування без залучення з Вашого боку юристів, що спеціалізуються на банківському праві.
 

Потрібно розуміти, банк не зобов'язаний йти на поступки клієнту по поточному обслуговуванню кредиту, що діє навіть в умовах форс-мажору – на поточний момент, немає ні відповідних розпоряджень НБУ, ні відповідних нормативно-правових актів.
 

Банк має повне право відмовити в наданні реструктуризації та/або відстрочення платежів та вимагати від клієнта виконання взятих на себе зобов'язань без внесення змін до вже укладених договорів.
 

У більшості випадків, підприємство має боргові зобов'язання по кредиту в тих же банках, в яких й обслуговується. Тому, необхідно бути уважними при обслуговуванні заборгованості за своїми кредитними зобов'язаннями, враховувати всі ризики виходу на прострочення навіть за умови настання форс-мажору.
 

І це ще раз вказує на необхідність звернення до юристів з великим досвідом врегулювання взаємовідносин між банком та його клієнтом – починаючи від розробки найбільш підходящих умов реструктуризації або відстрочення виконання зобов'язань, до проведення переговорів та підписання всіх необхідних документів, включаючи проведення юридичної експертизи з метою максимального захисту інтересів клієнта.
 

Якщо ж Ви самостійно звернулися з банк та вже отримали відмову в наданні відстрочки платежів або банк не погодив найбільш прийнятні для клієнта умови реструктуризації – не все втрачено.
 

Наші юристи в області банківського права готові розпочати/відновити та продовжити переговорний процес з банком на будь-якій стадії.
 

Ми знаємо специфіку ведення переговорів з кредиторами та досконально володіємо всіма необхідними процесуальними інструментами.
 

Адвокати з банківського та фінансового права Юридичного агентства «Абсолют»:
 

  • задіють усі необхідні ресурси заради досягнення й дотримання найбільш вигідних умов подальшого обслуговування кредиту клієнтом;
     
  • проводять повний аналіз документів;
     
  • індивідуально підбирають стратегію вигідного клієнту варіанта обслуговування кредиту;
     
  • складають юридичний висновок, що містить повну оцінку обставин справи та способів отримання бажаного клієнтом результату.
     

Якщо ж Ваші правовідносини з банком вже перейшли на стадію примусового стягнення, тим паче – потрібно діяти швидко та рішуче!
 

Адвокати Юридичного агентства «Абсолют» готові ефективно захистити Ваші інтереси, ініціюючи переговорний процес з метою досягнення вигідних для Вас умов реструктуризації або внесення змін до вже діючих кредитних договорів, у т.ч. у судовому порядку.
 

На закінчення слід зазначити, що відповідно до Закону України (реєстраційний номер законопроекту № 3275) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавирусной хвороби (COVID-2019)»:

  • на час встановленого карантину процесуальні строки подовжуються на термін дії такого карантину;
     
  • термін, який встановлює суд в своєму рішенні, не може бути меншим за термін карантину;
     
  • під час карантину учасники справи можуть брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза будівлею суду з використанням власних технічних засобів.
     

Життєздатність Вашого бізнесу зараз, як ніколи, залежить від рішень банків. І від того, яке рішення Ви приймете, залежить подальша доля компанії.
 

Зателефонуйте і проконсультуйтеся з адвокатом з банківського та фінансового права


067 732 38 82
 

Та заручіться підтримкою одних з кращих адвокатів України!
 

 



Матеріал по темі
В Україні ратифіковано Європейську конвенцію про скасування легалізації документів, складених дипломатичними агентами чи консульськими посадовими особами
детальніше
2022-08-08 09:00:00
|
Юридичні новини
Засади державної антикорупційної політики на 2021-2025 роки
детальніше
2022-08-02 09:00:00
|
Юридичні новини
Виконання договорів про надання рекламних послуг у соціальних мережах: позиція ВС
детальніше
2022-07-19 14:28:00
|
Практика ВС
Захист військовослужбовців від колекторів: Верховна Рада прийняла за основу новий законопроект
детальніше
2022-07-11 14:15:00
|
Юридичні новини
Зміни законодавства щодо пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб
детальніше
2022-07-01 11:50:00
|
Юридичні новини
Врегулювання процедури компромісу у справах про порушення митних правил
детальніше
2022-06-22 13:04:00
|
Юридичні новини