Верховна Рада затвердила законопроект про дерегуляцію трудових відносин

30.09.2021
Юридичні новини
Парламент прийняв законопроект № 5388, мета якого — лібералізація і модернізація українського трудового законодавства.
 
Так, чиновники відзначили, що існуючі трудові норми не відповідають сучасним реаліям. Вони давно застарілі для нинішньої економіки, невигідні для застосування малими та середніми підприємцями.
 
Через безліч недоліків значна частина трудових правовідносин залишається в тіні. Сьогодні понад 3 млн вітчизняних громадян працевлаштовані неофіційно, що позбавляє їх можливості захищати власні соціально-трудові права.
 
У свою чергу прийняття нового законопроекту допоможе встановити справедливі умови функціонування ринку праці, досягти балансу між інтересами співробітників і роботодавців, а також стимулюватиме розвиток підприємництва.
 
Так, вищезгаданий законопроект розроблявся в тісному діалозі з представниками бізнесу та отримав підтримку з їхнього боку. У Федерації роботодавців заявили, що даний норматив полегшує ведення кадрової документації, відповідає європейським вимогам щодо забезпечення консультаційного механізму і механізму інформування (замість існуючого узгоджувального).
 
Роботодавці вважають, що державі час переглянути відносини з бізнесом, адже саме останній є істотним джерелом наповнені державного бюджету. Тому для його розвитку потрібно створювати відповідні економічні і соціальні блага.
 
Законопроект передбачає наступні нововведення:
1. Створення процедури укладання строкового трудового договору. Сторони зможуть в угоді погодити додаткові умови співпраці. Також передбачається можливість співробітника, який працює за строковим трудовим договором, в подальшому працевлаштуватися безстроково.
 
2. Забезпечення можливості для роботодавця перевіряти компетентність співробітників. Проект визначає перелік найбільш вразливих осіб, яким заборонено встановлювати випробувальний термін.
 
3. Визначення порядку надання працівникові інформації про умови договору. Норматив визначає мінімальний перелік відомостей, які роботодавець зобов'язаний повідомити найманому працівнику. Йдеться про його права та обов'язки, режим роботи та відпочинку, додаткові гарантії, а також порядок припинення трудових правовідносин.
 
4. Спрощення регулювання деяких процедур щодо внесення змін до трудового договору, що стосуються поліпшення умов праці.
 
5. Зменшення кількості обов'язкової кадрової документації. Тепер сторони зможуть самостійно домовлятися про доцільність ведення ряду внутрішніх документів, таких як: правила внутрішнього трудового розпорядку, графіки змінності, відпусток, повідомлень про відпустки тощо. 
 
6. Надання можливості альтернативного регулювання окремих аспектів трудового договору. Сюди відносять початок і закінчення робочого дня, визначення вихідних, залучення до надурочних робіт тощо.
 
7. Зміна механізму участі профспілок в розірванні трудових договорів. Замість отримання згоди профспілок тепер їх потрібно буде інформувати та проводити консультації.
 
8. Актуалізація питань матеріальної відповідальності працівників. Це створить додаткові гарантії роботодавцям і сприятиме їх зацікавленості оформляти офіційні трудові відносини.