Держпраці без надповноважень: що змінилось у процедурі проведення перевірок

13.05.2021
Юридичні новини

Наприкінці квітня 2021 року Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову Кабміну, діє яка з 2019 року. За нею інспектори Держпраці під час перевірок мали дуже великі повноваження та могли зловживати ними.
 

Зокрема, перевірки проводилися за будь-якою інформацією суспільного контролю, за запитом нардепа.
 

Також, інспектор, яким могла буди будь-яка людина органу місцевого самоуправління, навіть без досвіду, мав безперешкодний доступ до робочих приміщень, у тому числі в нічний час.
 

Перевіряючий вивчав будь-яку документацію, міг вільно спілкуватися з працівниками на робочому місці та вдома. Нерідко до цього долучали Нацполіцію.
 

Формально, такі перевірки це реакція на порушення Трудового законодавства: неофіційне працевлаштування, робота повний робочий день при оформленні на частковий, тощо. Насправді такі перевірки стали кошмаром для бізнесу, а нерідко навіть не стосувалися Трудового законодавства.
 

У зазначеному судовому рішенні вказано, що такою постановою Кабмін незаконно розширив повноваження перевіряючих. Підтримують це й підприємці. Так, голова ВГО «Союз захисту підприємців» зазначив, що «все в Україні повинно підкорятися законам прямої дії, а не купі постанов».
 

Постанова, про яку йдеться у судовому рішенні, давала можливість перевіряючим у прямому сенсі «кошмарити» бізнес. Робота блокувалася, уповноважені особи та працівники могли залякуватися, підприємці масово подавали скарги на Держпрацю.
 

Коментуючи ситуацію, юристи ЮА «Абсолют» стають на бік підприємців, зазначаючи, що ця перемога ще не остаточна у цілій низці можливих. Перевагою є те, що постанова має купу порушень, які й стануть аргументом неправомірності документу для будь-якої апеляції.
 

Прийнята постанова не регулювала відносини між роботодавцем та працівником, а надавала репресивні повноваження держоргану. Через це вся робота Держпраці звелася до негативного впливу на бізнес.
 

Однак не варто забувати: в Україні працівник без офіційного оформлення це вже правило, а не виняток. Але це питання треба розглядати ширше. Підприємці уникають оформлення працівників не за власним бажанням. На них тисне низка факторів, в тому числі непосильний податковий тягар та розвинута корупція.