Верховна Рада затвердила закон, який регламентує дистанційний режим роботи

05.11.2020
Архів новин

Електронний журнал «Uteka» повідомив, що Верховна Рада в першому читанні затвердила законопроект № 4051, який регламентує особливості ведення дистанційної роботи. Так, норматив розрізняє такі два поняття, як надомна праця та дистанційна робота.
 

Дистанційна робота виконується робітником за межами приміщення роботодавця в будь-якому іншому місці за його вибором та передбачає використання інформаційно-комунікаційних технологій.
 

Надомна робота виконується особою за місцем її проживання чи в інших заздалегідь обговорених приміщеннях, для яких характерна наявність закріпленої зони та необхідних технічних засобів.
 

В обов’язки роботодавця входить ознайомлення співробітників з умовами та особливостями переведення на режим гнучкого робочого часу, а також контроль за тим, щоб усі його дотримувались. 
 

Під час надомної роботи на співробітників поширюється загальний режим роботи юридичної особи, якщо в трудовому договорі не зазначено інше.
 

Разом з тим, законопроєкт дає можливість співробітнику вимагати від керівника тимчасове (до 2-х місяців) переведення на дистанційну роботу у випадку, якщо на робочому місці щодо нього були скоєні дії, які містять ознаки дискримінації.
 

Крім того, робітнику, який має дитину віком до 3-х років або перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку, надається можливість виконувати свою роботу на умовах дистанційного режиму.