Судова практика ЮА «Абсолют»: суд визнав неправомірність дій Дніпропетровської митниці ДФС

19.08.2019
Кейси

Дніпропетровський окружний адміністративний суд задовольнив позов адвокатів Юридичного агентства «Абсолют» до Дніпропетровської митниці ДФС про визнання протиправними та скасування рішення про коригування митної вартості товарів та картки відмови в прийнятті митної декларації.
 

Аналізуючи документи клієнта (ТОВ «ВО «Дніпрошкіргалантерея») та підстави відмови митного органу в прийнятті митної декларації й відповідність цих підстав чинному митному законодавству, адвокати з митного права нашої юридичної фірми виявили, що Дніпропетровська митниця  ДФС (м/п «Лівобережний») прийняла рішення про коригування митної вартості товарів – збільшення загальної суми товару з 27 353,70 USD до 78 499,80 USD. Внаслідок такого коригування митної вартості, декларант мав би додатково сплатити мито та ПДВ на суму понад 13 000 USD.
 

Представляючи інтереси клієнта, адвокати ЮА «Абсолют» подали адміністративний позов до Дніпропетровського окружного адміністративного суду.
 

Під час розгляду справи у суді, адвокати з митного права нашої юридичної компанії довели, що:
 

  • коригування митної вартості товарів Дніпропетровською митницею  ДФС відбулось з грубим порушенням положень Митного Кодексу України;
     
  • вимога інспектора митного органу про надання додаткових документів була неправомірною та не ґрунтувалася на чинних положенням Митного кодексу України.
     

У якості додаткового аргументу, адвокати надали актуальну практику Верховного Суду з аналогічних питань.
 

Враховуючи обґрунтовані докази адвокатів Юридичного агентства «Абсолют», суд вирішив, що для підтвердження заявленої декларантом митної вартості під час митного оформлення позивач надав всі необхідні та передбачені чинним законодавством України документи, а відмова митного органу не містила належного обґрунтування та зазначення реальних причин, через які визначена митна вартість не була визнана.