Переломити негативну тенденцію – результати зустрічі ЕВА Дніпро з владою та бізнесом

12.03.2021
Юридичні новини

Європейська Бізнес Асоціація Дніпра на рівних веде діалог як з владою, так і з представниками бізнесу. Так, 10 березня відбулася зустріч підприємців і керівників Асоціації з очільниками Дніпропетровської області.
 

Зокрема, у заході взяли участь: голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук, заступник голови облради Ігор Каширін, перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Володимир Орлов, керівник Дніпровського офісу Європейської Бізнес Асоціації Катерина Присяжнюк, керівники профільних департаментів Дніпропетровської ОДА, члени Координаційної Ради Дніпровського офісу ЄБА Алла Савченко (онлайн), Сергій Ущаповський, Олександр Бондарчук, представники провідних підприємств Дніпропетровщини тощо.
 

Дослідження бізнес-клімату в регіонах України Асоціація робить ще з жовтня 2020-го року. Дніпропетровський регіон дуже приваблює іноземних інвесторів, а місцева влада зацікавлена в їх участі задля підвищення промислового потенціалу.
 

Зустріч розпочалася з ознайомлення з планами та проєктами Дніпропетровської облдержадміністрації та обласної ради. Не залишили без уваги і тему, пов’язану з ситуацію щодо проведення вакцинації в області, а саме: темпи вакцинації, джерела її фінансування, перелік медичних закладів, що її здійснюють тощо.
 

Обговорили також екологічну ситуацію в регіоні та розробку регіонального плану управління відходами. Була зазначена проблема відсутності спеціалізованих організацій, які на законних підставах надають послуги з вивезення відсортованих відходів і займаються їх утилізацією або переробкою. Представники влади обіцяли вирішити це питання.
 

Не оминули на зустрічі й такої актуальної теми, як будівництво аеропорту в м. Дніпро. Представники бізнесу відзначили, що розвиток промисловості безпосередньо залежить від стану інфраструктури. Тому зазначене завдання має бути пріоритетним для чинної влади.
 

Загалом по Дніпропетровському регіону встановили наступні показники:

  • 58 % респондентів задоволені бізнес-кліматом в регіоні;
  • 42 % повідомили про певні складнощі.


Найбільше підприємці занепокоєні станом доріг та інфраструктури в області. При цьому 46 % представників бізнесу вважають стан інфраструктури поганим, 48 % — задовільним, і лише 6 % — хорошим.


У зв’язку з цим учасники говорили про найближчі плани щодо реконструкції та ремонту автошляхів. Гостро стоїть питання вагового та габаритного контролю доріг в області, особливо після обвалу мосту поблизу Нікополя.


Так, Олександр Бондарчук, керуючий партнер ЮА «Абсолют», виніс пропозицію щодо забезпечення можливості більш ефективної співпраці «Укртрансбезпеки» та Нацполіції стосовно постійного габаритно-вагового контролю на шляхах місцевого значення, тому що перевантажені фури розбивають нещодавно відремонтовані за рахунок бюджету дороги.


Обговорили також практичні індивідуальні питання компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації. Остання намагалася визначити, яких реальних дій з боку держави потребують підприємці для покращення умов роботи у регіоні. У результаті були названі наступні дані:

  • 17 % — вимагають покращення роботи судової та правоохоронної системи;
  • 15 % — надання більш доступних кредитів і більш ефективної боротьби з тіньовою економікою;
  • 14 % — зменшення тиску контролюючих органів.
     

Як зазначив Олександр Бондарчук: «Постійний діалог місцевої влади з бізнесом зможе переломити й цю негативну тенденцію, потрібно лише наполегливо працювати в цьому напрямі».
 

Говорячи про заплановані проєкти, місцева влада оголосила про намір підтримати ініціативу групи підприємців Дніпропетровської області щодо створення Експортного кластеру. Обговорили також формування нового складу Інвестиційної ради при Дніпропетровській ОДА.
 

Микола Лукашук запевнив, що Дніпропетровська обласна рада готова тісно співпрацювати з ЄБА та представниками бізнесу. Зокрема, надавати допомогу у реалізації інвестиційних проєктів. Голова облради зауважив, що чиновники не просто почули проблеми підприємців, але й докладуть всіх зусиль для їх вирішення.

 

Результати зустрічі ЕВА Дніпро з владою та бізнесом

 

Результати зустрічі ЕВА Дніпро з владою та бізнесом