Нова епоха банкрутства – чим запам'ятався «IV Форум з реструктуризації та банкрутства»

18.04.2019
Архів новин

17 квітня відбувся «IV Форум з реструктуризації та банкрутства», партнером якого виступило Юридичне агентство «Абсолют».
 

Форум став унікальним майданчиком, що об'єднав професіоналів у сфері банкрутства з усієї України – представників органів виконавчої й законодавчої влади, суддів, арбітражних керуючих, юристів та представників бізнесу.
 

Нагадуємо, 15 квітня Президент України підписав Кодексу з процедур банкрутства, головна новація якого – інститут банкрутства фізичних осіб.
 

На сесіях Форуму учасники обговорили наступні теми:
 

  • Інститут неспроможності: нова правова реальність.
     
  • Банкрутство фізичних осіб.
     
  • Банкрутство юридичних осіб.
     
  • Погашення боргів і реалізація майна.
     

На 1-й сесії учасники окреслили основні очікування Кодексу – інститут банкрутства фізичних осіб, створення СРО арбітражних керуючих та зниження доступу до процедур банкрутства. Бізнес повинен бути готовий до того, що при невиконанні зобов'язань, прийдуть не тільки виконавці, а й арбітражні керуючі.
 

В ході 2-ї сесії обговорювали роль арбітражного керуючого у процесі банкрутства фізособи, процедури розпорядження активами, а також наслідки для фізичної особи-банкрута.
 

Так, арбітражний керуючий стає ключовою особою, якій необхідно досконально вивчити «історію» фізособи-банкрута. У свою чергу, господарським судам доведеться розбиратися з нюансами життя фізосіб-банкрутів.
 

Говорячи про банкрутство юридичних осіб, учасники 3-й сесії відзначили, що в Кодексі змінюються підходи до процедур неспроможності, що виражаються в розмежуванні понять «неспроможність» і «банкрутство». Також був зроблений акцент на правовій позиції Верховного суду щодо особливостей стягнення з боржника податкової заборгованості та проведення аукціону в рамках процедури банкрутства.
 

На 4-й сесії, модератором якої виступив Олександр Гладій, директор ЮА «Абсолют», учасники обговорили тенденції у сфері погашення боргів та реалізації майна:
 

  • зловживання правами при проведенні відкритих торгів;
     
  • судову практику у відповідній категорії справ та превентивні механізми, що містяться у Кодексі з процедур банкрутства;
     
  • проблеми судового провадження щодо стягнення коштів з державних підприємств;
     
  • банкрутство державних підприємств;
     
  • ризик-менеджмент при роботі з проблемною заборгованістю;
     
  • зміни у сфері реалізації активів у рамках процедур банкрутства.
     

Денис Дробот, адвокат практики реструктуризації та банкрутства ЮА «Абсолют», зробив огляд судової практики у спорах, пов'язаних з реалізацією майна боржника, проаналізував актуальні правові позиції у справах про порушення правил підготовки й проведення аукціонів, а також оформлення їх результатів.
 

Ознайомтеся з презентацією «СУДОВА ПРАКТИКА: реалізація майна»

Судова практика. Реалізація майна