Лікування військовослужбовців України за межами країни в умовах воєнного стану

06.05.2022
Юридичні новини

У зв’язку з початком російської збройної агресії проти України був прийнятий Закон України «Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 р. № 2102-IX. 

Згідно з Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 65/2022, затвердженим Законом України від 03.03.2022 р. № 2105-IX, в Україні було оголошено проведення загальної мобілізації. Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» визначені умови та порядок надання медичних послуг військовослужбовцям.

 Проте цей порядок не передбачав можливості надання відповідних послуг, зокрема у разі важких поранень, військовослужбовцям України за кордоном в умовах дії воєнного стану, у зв’язку із встановленими законодавством обмеженнями на виїзд громадян України за межі України під час дії згаданого правового режиму. Водночас, не завжди кваліфікована медична допомога може бути надана своєчасно у медичних закладах України у зв’язку з триваючими військовими діями та значною кількістю важкопоранених військовослужбовців. Крім того, на військовослужбовців не поширювалось правило щодо обов’язкового проходження ними безоплатної психологічної, медико-психологічної реабілітації у відповідних центрах з відшкодуванням вартості проїзду до цих центрів і назад.

01.04.2022 року Верховною Радою України прийнято Закон України Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо вдосконалення порядку надання медичної допомоги військовослужбовцям України в умовах воєнного стану, який в подальшому підписаний Президентом України.

 Пункт 1 статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» доповнили абзацом восьмим такого змісту:

«У період дії воєнного стану військовослужбовці, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією РФ проти України, перебуваючи безпосередньо в районах здійснення зазначених заходів, можуть бути направлені відповідно до висновку військово-лікарської комісії для подальшого надання їм медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації до медичних закладів, розташованих за межами України. На зазначених військовослужбовців та супроводжуючий їх медичний персонал не поширюються обмеження щодо виїзду громадян України за межі України. Порядок надання військовослужбовцям медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації у медичних закладах за межами України і проведення оплати послуг з надання такої медичної допомоги встановлюється Кабінетом Міністрів України. Відшкодування вартості проїзду та оплати послуг з надання такої медичної допомоги або проведення медико-психологічної реабілітації здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, крім випадків надання зазначеної допомоги коштом приймаючої сторони».

Даний Закон набрав чинності 13.04.2022 року.

Кабінет Міністрів України, в свою чергу, мав у двотижневий строк з дня набрання чинності цим Законом: привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та прийняти нормативно-правові акти, необхідні для його реалізації; забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

 



Матеріал по темі
В Україні ратифіковано Європейську конвенцію про скасування легалізації документів, складених дипломатичними агентами чи консульськими посадовими особами
детальніше
2022-08-08 09:00:00
|
Юридичні новини
Засади державної антикорупційної політики на 2021-2025 роки
детальніше
2022-08-02 09:00:00
|
Юридичні новини
Виконання договорів про надання рекламних послуг у соціальних мережах: позиція ВС
детальніше
2022-07-19 14:28:00
|
Практика ВС
Захист військовослужбовців від колекторів: Верховна Рада прийняла за основу новий законопроект
детальніше
2022-07-11 14:15:00
|
Юридичні новини
Зміни законодавства щодо пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб
детальніше
2022-07-01 11:50:00
|
Юридичні новини
Врегулювання процедури компромісу у справах про порушення митних правил
детальніше
2022-06-22 13:04:00
|
Юридичні новини