Адвокати ЮА «Абсолют» домоглися у суді скасування патенту на корисну модель

08.07.2019
Архів новин

Адвокати Юридичного агентства «Абсолют» захистили права та інтереси крупного виробника сільськогосподарської техніки в Україні у сфері інтелектуальної власності – домоглися отримання позитивного для клієнта рішення у нелегкому та довготривалому судовому процесі.
 

Ще у вересні 2015 року підприємство-лідер з виробництва сільськогосподарської техніки (основні потужності якого розміщено у Дніпропетровському регіоні) звернулося за юридичною допомогою до юристів нашої компанії через пред’явлений конкурентом господарський позов.
 

Справа полягала в тому, що конкурент, виробник сільгосптехніки (але з Харківського регіону),  пред’явив позов про зобов'язання припинити порушення його прав, як власника патенту на корисну модель «дискова борона», шляхом заборони виготовлення та реалізації «лущильника дискового».
 

Юристи Юридичного агентства «Абсолют» провели детальний аналіз суті спору та пред’явлених позовних вимог в контексті наданої в якості доказів по справі документації. За результатами аналізу порекомендували клієнту, в якості позиції захисту, ініціювати власний позов про визнання недійсним патенту контрагента на корисну модель «дискова борона».
 

Юристи з інтелектуального права підготували та подали позов до опонента із залученням Державної служби інтелектуальної власності України з метою визнання недійсним патенту України на корисну модель «дискова борона» та зобов`язанням вчинити певні дії.
 

Після тривалого судового розгляду та майже не беручи до уваги результати декількох судових експертиз, суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову.
 

Маючи намір захищати інтереси клієнта до останньої судової інстанції, адвокати ЮА «Абсолют» подали апеляційну скаргу.
 

В суді апеляційної інстанції під час судового розгляду так само було проведено ще декілька експертиз, надано чисельні пояснення та порівняльні таблиці з описами якостей і характеристик корисних моделей, проаналізовано умови подання та першочерговість заявок.
 

Разом із тим, надано оцінку наявному в матеріалах справи висновку ДП «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) щодо умов патентоздатності корисної моделі «дискова борона», де безпосередньо встановлено, що:
 

  • формула корисної моделі не відповідає вимогам ч. 8 ст. 12 Закону;
     
  • запатентована корисна модель за патентом України на корисну модель «дискова борона»  не відповідає умовам патентоздатності корисної моделі, визначеним для неї ч.1 ст. 7 Закону, а саме не є новою та не є промислово придатною.
     

Під час призначених судових засідань по справі в суді апеляційної інстанції адвокати нашої юридичної фірми довели, що:
 

  • патент на корисну модель «Дискова борона» не містить таких ознак патентоздатності, як новизна та промислова придатність;
     
  • висновки судових експертів є неналежними та недопустимими доказами, так як виконані з численними  порушеннями вимог ЗУ «Про судову експертизу», «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень», що затверджені наказом Мінюст України №53/5 від 08.10.1998 року.
     

Суд Апеляційної інстанції погодився з доводами адвокатів Юридичного агентства. У червні 2019 року прийняв Постанову, якою задовольнив апеляційну скаргу повністю, а саме – скасував рішення суду першої інстанції та визнав недійсним патент України на корисну модель «Дискова борона», зареєстрований за опонентом в спорі. 



Матеріал по темі
Судова практика ЮА «Абсолют»: відстояли інтереси клієнта в суді в суперечці про приналежність ТМ і доменного імені
детальніше
2020-09-22 11:39:00
|
Новини компанії
Судова практика ЮА «Абсолют»: відстояли інтереси клієнта в суді в суперечці про приналежність ТМ і доменного імені
детальніше
2020-09-22 11:39:00
|
Кейси
ЮА «Абсолют»: послуги з реєстрації логотипу організації «Ukrainian Esports Federation»

На сьогоднішній день, практична діяльність Федерації не має аналогів в Україні

детальніше
2019-11-04 11:30:00
|
Кейси
Юристи ЮА «Абсолют» відвідали VI Міжнародний форум з інтелектуальної власності

Виходячи з прогнозів експертів, 1-й прототип квантового комп'ютера, що створює футуристичні міста майбутнього, створять до 2023 року

детальніше
2019-06-06 18:01:00
|
Архів новин
В Україні ратифіковано Європейську конвенцію про скасування легалізації документів, складених дипломатичними агентами чи консульськими посадовими особами
детальніше
2022-08-08 09:00:00
|
Юридичні новини
Умови розголошення конфіденційної інформації про здоров'я: позиція ВС
детальніше
2022-08-04 09:00:00
|
Практика ВС