Внесення змін до Кодексу України про процедури банкрутства: що нового

19.10.2020
Архів новин

13 жовтня 2020 року Президент України підписав Закон України № 686-IX «Про внесення змін до Кодексу України про процедури банкрутства».
 

Зазначимо основні зміни й доповнення:

  • не допускається відкриття провадження у справі про банкрутство боржників-казенних підприємств та бюджетних установ;
     
  • Покупець оплачує послуги нотаріуса, який видає свідоцтво про придбання майна з публічних торгів (аукціонів);
     
  • ініціатор процедури банкрутства, в тому числі й боржника-фізичної особи, надає кандидатуру арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майном або керуючого реструктуризацією та його заяву на участь у справі, яка безальтернативно призначається судом;
     
  • якщо кандидатура арбітражного керуючого заявником не запропонована, господарський суд призначає розпорядника майном або керуючого реструктуризацією шляхом застосування автоматизованої системи.
     

Таким чином, положення цього Закону обмежують коло підприємств-боржників, до яких може застосовуватися процедура банкрутства, і однозначно визначають питання оплати за оформлення результатів торгів (аукціонів).
 

Ще один важливий момент – пріоритетне право заявника процедури банкрутства надати кандидатуру арбітражного керуючого, що вказує на наявність домовленості, можливостей і взаємного бажання сторін провести процедуру банкрутства згідно з чинним законодавством.
 

Для більш детального вивчення і застосування в практиці прийнятих змін очікуємо офіційне оприлюднення даного закону.