Правова думка ВС щодо кола осіб, які вправі вимагати визнати недійсними результати торгів з реалізації майна банкрута

31.08.2020
Практика ВС

У справі № 5006/5/39б/2012 мова йде про юридичну особу, визнану банкрутом, майно якої розпродали на аукціоні. Проте, результати торгів вирішила оскаржити особа, яка не була їх учасником. У своїх вимогах позивач вимагав визнати його таким, що не зміг взяти участь у аукціоні, а результати самого аукціону вважати недійсним.
 

Посилався він на наступне:

  • відсутність оголошення про продаж;
     
  • не зазначення в оголошенні про аукціон важливих даних (рахунку, на який необхідно переказати кошти за куплене майно, текст договору, інформації про земельну ділянку, на якій знаходиться нерухомість, і проведення попередніх торгів);
     
  • наявність накладеного на реалізоване майно арешту;
     
  • неможливість подати заявки до Товарної біржі в зазначений час, оскільки вона відсутня за зазначеною в оголошенні юридичною адресою.
     

Перші дві інстанції відмовили позивачу, мотивуючи своє рішення тим, що він не є ані кредитором боржника, ані учасником провадження у справі про банкрутство, тому результати торгів не зачіпають його прав та обов`язків.
 

Не погоджуючись з вищезазначеною думкою, особа подала касаційну скаргу. У своїй Постанові від 02.10.2019 року ВС зазначив, що результати аукціону, який відбувся з порушенням вимог закону, можуть бути визнані недійсними за рішенням суду.
 

Підставами для цього є недотримання ліквідатором або організатором відповідного заходу вимог законодавства про банкрутство. В нормативах немає визначеного кола осіб, які мають право звертатися з вимогою визнати недійсними результатів торгів.
 

ВС висловив думку, що не можна вважати, ніби таке право має невизначене коло осіб з будь-яких підстав. Це спричинило б зловживання шляхом застосування оспорювання торгів як методу боротьби з конкурентами, що негативно вплинуло б на потенціального покупця, що, в свою чергу, знижувало б інтерес до придбання майна, і ціну, за яку воно продається.
 

Таким чином, правом оскаржувати виявлене в даного роду справах правопорушення через ініціювання судової процедури володіють виключно ті особи, які є зацікавленими у реалізації майна за якомога вищою ціною.
 

Враховуючи вищевикладене, вимагати визнання результатів торгів недійсними, навіть якщо вони відбулись з недотриманням положень законодавства, вправі сам боржник, арбітражний керуючий, кредитори, зареєстровані учасники аукціону, особи, які мають підстави вважати себе власником майна, яке буде реалізуватись таким способом. Усі інші особи, навіть за умови наявності в них бажання взяти участь у торгах, такого права не мають.



Матеріал по темі
Умови розголошення конфіденційної інформації про здоров'я: позиція ВС
детальніше
2022-08-04 09:00:00
|
Практика ВС
Стягнення з України відшкодування будь-якої шкоди можливе за умови, що суд установив протиправність діяння саме нашої держави – ВП ВС
детальніше
2022-06-15 13:09:00
|
Юридичні новини
Правова позиція ВС: Дозвіл на розробку проєкту землевідведення треба надавати всім, хто звернувся
детальніше
2022-05-30 11:16:00
|
Юридичні новини
Правова позиція ВС: у яких випадках акціонерне товариство зобов’язане складати перелік акціонерів
детальніше
2022-05-19 10:21:00
|
Практика ВС
Правова позиція Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду згідно з Постановою від 10 грудня 2020 року у справі № Н/806/5655/13-а щодо можливості віднесення актів державного виконавця про передачу предметів стягувачу до нововиявлених обст
детальніше
2021-11-24 09:56:00
|
Практика ВС
Правова позиція Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду згідно з постановою від 12 листопада 2020 року у справі № 804/2223/17 щодо правової природи нововиявлених обставин
детальніше
2021-10-18 09:39:00
|
Практика ВС