Мінфін пропонує зміни до Податкового кодексу

10.06.2021
Юридичні новини
Міністерство фінансів подало на розгляд до Верховної Ради законопроект № 5600, яким планують внести певні зміни до податкового законодавства. 
 
Так, нововведення передбачають: 
пом’якшити податкове навантаження на осіб, що отримали фінансову допомогу від держави за програмами «Доступні кредити: 5-7-9%» та «Доступна іпотека 7%»;
запровадити більш ефективну систему сплати податків; 
знизити ризик виникнення податкових зловживань; 
захистити навколишнє середовище завдяки поетапному збільшенню екологічного податку; 
збільшити розмір ставки податку за користування державними надрами, а також здійснити прив’язку до ринкової вартості корисних копалин; 
забезпечити справедливі умови оподаткування для всіх платників. 
 
Крім того, проект пропонує обмежити бюджетне відшкодування ПДВ для платників, що виступають посередниками, якщо придбана або імпортована продукція надалі буде постачатися на митній території України. 
 
Також обмежать включення до складу податкового боргу податкових накладних, які оформлені понад 6 місяців з моменту проведення операції. Чиновники передбачають, що зазначені нововведення покращать адміністрування та слугуватимуть протидією «скруткам». 
 
Законопроектом також переглядаються ставки акцизного, екологічного податків і рентної плати. Зауважимо, що ставки податків в останній раз переглядалися в 2019 році, а ставка акцизного податку на алкогольну продукцію — у 2017 році. 
 
В уряді очікують, що завдяки затвердженню та реалізації вищезазначених положень до бюджетів надійде близько 50 млрд грн за рік.