Кабмін погодив положення Кодексу з процедур банкрутства відповідно до чинних законодавчих актів

04.03.2021
Юридичні новини

Заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць зазначила, що Кодекс України з процедуриї банкрутства діє вже більш, ніж півтора року. З того часу втратив свою силу і Закон «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Але в ряді законодавчих актів все ще залишаються посилання на нього. У зв'язку з цим Кабміном були прийняті зміни, спрямовані на узгодження положень нормативно-правових актів у даній сфері.
 

Коломієць зазначила, що з дня набрання чинності Кодексом відповідні справи розглядаються згідно з його положеннями. Однак провадження у справах, які на той момент перебували у стані санації, продовжується відповідно до раніше діючого Закону. Така норма передбачена самим Кодексом, але поки не узгоджена з Господарським процесуальним кодексом.
 

Крім того, для виконання своїх повноважень арбітражний керуючий має право доступу до інформації про боржників, їхнє майно та доходи. Щоб реалізувати це положення на практиці, також необхідно внести зміни до деяких Законів України.
 

Таким чином, нововведення передбачають внесення змін до цілої низки нормативів: ЦК, ГК, ГПК, КПК, Закони «Про страхування», «Про держреєстрацію юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань» і багато інших.
 

Чиновниця пояснила, що внесення таких змін забезпечить єдиний підхід в розумінні і застосуванні положень Кодексу та інших нормативів, а також дозволить подолати перешкоди, які унеможливлюють реалізацію даних актів на практиці.