Банкрутство як п’єса: ролі кожного учасника чітко розписані

03.11.2021
Статті

Судова практика Верховного суду за вересень-жовтень 2021 року часто звертає увагу на нерозуміння окремими посадовими особами, що представляють інтереси держави, своїх повноважень у справах про банкрутство.
 

Коли в особі банкрута втрачено платника податків


Ліквідацію боржників вкрай не любить вітчизняна податкова служба. Про це свідчать матеріали справи № 910/7357/20, що розглядала колегії суддів Касаційного господарського суду у складі головуючого - В'ячеслава Пєскова, суддів – Олександра Банаська, Володимира Погребняка.


Ще 13.01.2021 постановою Господарського суду міста Києва визнано банкрутом ТОВ «Марсєл Енерджі Україна». Із таким рішенням суду не погодилось Головне управління Державної податкової служби у м. Києві і звернулося до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, у якій просило закрити провадження у справі. ГУ ДПС у м. Києві стверджувало, що судом першої інстанції оскаржувану постанову про визнання боржника банкрутом було прийнято формально; судом не було повно та всебічно з`ясовано обставини справи та не проаналізовано дії керівника боржника, моменту виникнення загрози неплатоспроможності на підставі аналізу наявних активів та пасивів, не зазначено момент настання строку виконання вимог для кожного кредитора.


Крім того, апелянт вказував, що  оскаржувана постанова суду першої інстанції хоча і не позбавляє контролюючий орган можливості провести перевірку боржника відповідно до п.п. 78.1.7 Податкового кодексу України, однак позбавляє права нараховувати грошові зобов`язання за наслідками такої перевірки зі сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових коштів.


Проте, апеляційне провадження було закрите. Справа дійшла до касаційної інстанції.


Верховний Суд підтримав позицію попередніх інстанцій і зробив власні висновки…


ОЗНАЙОМИТИСЯ З ПОВНИМ ТЕКСТОМ СТАТТІ


Автор

Олександр Бондарчук

Керуючий партнер ЮА «Абсолют», в.о. Голови «Національної асоціації арбітражних керуючих України», арбітражний керуючий, адвокат
 

Банкрутство як п’єса: ролі кожного учасника чітко розписані