ВС: судимість має свої терміни

26.03.2019
Практика ВС

Нормами Кримінального кодексу України визначено, що особа вважається такою, у якоъ є судимість з дати, коли обвинувальний вирок набрав законної сили і аж до моменту її зняття чи погашення. Негативне явище як судимість відіграє вагому роль при скоєне нового злочину та при деяких інших ситуаціях.
 

У кримінальному законодавстві визначені терміни, після закінчення яких судимість знімається. Однак часто до таких осіб продовжують ставитися як до судимих. Не виключенням є й судові органи. Відомі випадки, коли суди, визначаючи міру покарання винному, брали до уваги наявність у нього судимості в минулому, незважаючи на той факт, що вона вже була знята або погашена.
 

Практика Верховного Суду вказує на те, що судимість – це правовий стан, що виникає через засудження людини й залучення її до кримінальної відповідальності. Даний стан тягне за собою негативні наслідки, тому дуже важливим є питання про його зняття або погашення.
 

Судимість носить терміновий характер. Законом чітко визначено, коли вона починає діяти, і встановлено підстави для її закінчення. Саме такими підставами виступає зняття або погашення судимості. Обидва поняття пов'язані із закінченням обумовленого часу, протягом якого особа була піддана негативним наслідкам своїх діянь. В цей час людині також слід довести про своє виправлення.
 

Так, у справі від 27.09.2018 р № 647/1831/15-к ВС визначив, що закінчення судимості скасовує всі кримінально-правові та інші юридичні наслідки засудження і понесеного покарання. Тому особа, судимість якої знята або погашена, визнається такою, що злочин не вчиняла.
 

Крім того, така особа не несе обов'язки ніде залишати дані про те, що була раніше судимою, а також піддаватися будь-яким несприятливим наслідкам минулої судимості. Не можна враховувати цей фактор при вирішенні будь-яких питань, включаючи написання характеристики та ін.
 

Таким чином, суд не має права посилатися на судимість особи, яка вже знята або погашена, при визначенні їй покарання за вчинення нового злочину. З матеріалів кримінального провадження випливає, що засуджений є таким, у якого немає судимості.

________________________________________________________________________________________________________

 

Практика ВС – актуальні матеріали

https://absolute.com.ua/ukr/articles/supreme-court-practice



Матеріал по темі
Умови розголошення конфіденційної інформації про здоров'я: позиція ВС
детальніше
2022-08-04 09:00:00
|
Практика ВС
Стягнення з України відшкодування будь-якої шкоди можливе за умови, що суд установив протиправність діяння саме нашої держави – ВП ВС
детальніше
2022-06-15 13:09:00
|
Юридичні новини
Правова позиція ВС: Дозвіл на розробку проєкту землевідведення треба надавати всім, хто звернувся
детальніше
2022-05-30 11:16:00
|
Юридичні новини
Правова позиція ВС: у яких випадках акціонерне товариство зобов’язане складати перелік акціонерів
детальніше
2022-05-19 10:21:00
|
Практика ВС
Правова позиція Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду згідно з Постановою від 10 грудня 2020 року у справі № Н/806/5655/13-а щодо можливості віднесення актів державного виконавця про передачу предметів стягувачу до нововиявлених обст
детальніше
2021-11-24 09:56:00
|
Практика ВС
Правова позиція Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду згідно з постановою від 12 листопада 2020 року у справі № 804/2223/17 щодо правової природи нововиявлених обставин
детальніше
2021-10-18 09:39:00
|
Практика ВС