Можливість відправки судової повістки через смс-повідомлення: практика ВС

31.07.2019
Практика ВС

Згідно з положеннями Цивільного процесуального кодексу України судова повістка разом з копіями відповідних документів надсилається:
 

  • на офіційну електронну адресу учасника процесу;
     
  • разом з розпискою рекомендованим листом з повідомленням про вручення;
     
  • через кур'єра.
     

Інших способів інформування учасників справи про дату, час і місце її розгляду процесуальним законодавством не передбачено. Однак наказом Державної судової адміністрації від 01.06.2013 р № 73 було затверджено Порядок про реалізацію пілотного проекту щодо розсилання судами смс-повідомлень учасникам судового процесу в кримінальному провадженні.
 

Таким порядком передбачена можливість повідомлення сторін про прийдешнє судове засідання за допомогою телефонного повідомлення. Подібну позицію підтримав і Верховний Суд у своїй постанові від 27.03.2019 р № 201/6092/17. Однак судом зазначено, що текст судової повістки може бути відправлений у вигляді смс-повідомлення тільки після подачі учасником відповідної заяви про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою смс-повідомлення. Оформляється подібна заява вже безпосередньо у суді на бланку, розміщеному на офіційному порталі судової влади України.
 

В якості підтвердження отримання повістки послужить довідка про доставку смс. Результати автоматично розміщуються в спеціальному електронному реєстрі автоматизованої системи документообігу. Співробітник апарату роздруковує таке повідомлення та долучає його до матеріалів справи. При цьому наявності однієї лише такий роздруківки недостатньо. Навіть якщо буде встановлено, що повідомлення учасник отримав, але відповідної заяви не писав, то воно не буде вважатися належним повідомленням сторони щодо проведення судового засідання.