Кібербезпека «на нулі» або що робити, коли зловмисники вкрали гроші з картки «ПриватБанку»

03.09.2019
Архів новин

АТ КБ «ПриватБанк» схвалив платіж зловмисника на покупку біткоінів, без підтвердження платежу власником кредитної картки.


Шахрайська схема


У серпні 2018 року зловмисник здійснив шахрайську операцію – купив біткоіни з кредитної картки фізособи-клієнта ЮА «Абсолют».


Незважаючи на те, що фізособа взагалі ніколи не купувала біткоіни, а банківська операція здійснювалася з іншого пристрою та незнайомої геолокації, АТ КБ «ПриватБанк» не зазначив дану операцію підозрілою. Далі більше – банк схвалив платіж, не отримавши підтвердження від власника картки!


АТ КБ «ПриватБанк» схвалив дії зловмисника без підтвердження здійснення банківської операції від власника картки!


Фізособа-власник картки негайно звернулася до Call-центру АТ КБ «ПриватБанк» та повідомила про несанкціоновані транзакції за її рахунками. Проте, після отримання повідомлення про шахрайські дії, банк не призупинив завершення грошового переказу/транзакції.


Оператор Банку лише сформувала заявку та заблокувала кредитну картку, повідомивши про проведення внутрішнього розслідування.


Банк не тільки не зупинив завершення шахрайського платежу, але й почав нараховувати відсотки за користування кредитними коштами!


Усвідомивши, що Банк не хоче розбиратися у справі, фізособа-власник картки звернулася за допомогою до адвокатів Юридичного агентства «Абсолют».


Адвокатський супровід


Вислухавши доводи клієнта та проаналізувавши наявні докази, адвокати нашої компанії запропонували звернутися із відповідною заявою до правоохоронних органів та подати до суду на АТ КБ «ПриватБанк».


Так, подано звернення до районного ВП ДВП ГУНП у Дніпропетровській області із заявою про вчинення злочину, за результатами якої відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 190 КК України (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою), та подано позов до суду на АТ КБ «ПриватБанк».


Обґрунтування позову:
 

  • Позивач не здійснював та не підтверджував операцію з кредитної картки;
     
  • Позивач одразу повідомив банк про здійснення шахрайської операції;
     
  • Позивач звернувся до правоохоронних органів з відповідною заявою;
     
  • Позивач особисто не знає шахрая, який здійснив шахрайські операції;
     
  • Позивач своїми діями чи бездіяльністю не сприяв втраті, незаконному використанню персонального ідентифікаційного номера або іншої інформації, яка дає змогу ініціювати платіжні операції;
     
  • Відповідач порушив законодавство про захист прав споживачів, положення договору про надання фінансових послуг, приписи Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням, що свідчить про порушення її прав як споживача фінансових послуг.
     

Вимоги позову:
 

  • визнати неправомірними дії Відповідача щодо проведення транзакцій з переказу з кредитної картки;
     
  • анулювати комісію Відповідача за проведення вказаних транзакцій з картки Позивача;
     
  • зобов`язати Відповідача скасувати відсотки, пеню (штрафні санкції), нараховані їм за опротестованими Позивачем транзакціями.
     

Рішення суду
 

Захищаючи інтереси клієнта на судовому засіданні, адвокат нашої юридичної компанії також надав беззаперечний доказ невинуватості Позивача – деталізацію по локальним і роумінговим дзвінкам, де зазначено, що банк не надсилав sms-повідомлення з кодом підтвердження для здійснення транзакцій з переказу грошових коштів.
 

Банк не відправив Позивачу повідомлення з кодом підтвердження платежу!
 

Вислухавши адвоката та розглянувши беззаперечні докази невинуватості Позивача, суд виніс рішення – позовні вимоги підлягають задоволенню!
 

Завдяки професійним та своєчасним діям адвокатів нашої компанії, суд прийняв сторону Позивача та виніс справедливе рішення.
 

P.S. З огляду на цю справу, сподіваємося, що АТ КБ «ПриватБанк» буде відповідальніше відноситися до проведення банківських операцій клієнтами, та подасть до суду на реального шахрая.
 

У свою чергу, рекомендуємо Вам не зволікати, а звертатися до адвокатів за допомогою. Чим раніше Ви почнете діяти, тим більше шансів матимете на повернення своїх коштів!
 

Ви не повинні платити за шахрайські дії!
 

Консультація адвоката за телефоном 067 732 38 82