В Україні затвердили проект Закону про Дія City

22.07.2021
Юридичні новини
Мінціфра посилено працює над забезпеченням у країні прозорого правового режиму, відповідної податкової системи та дієвих інструментів для стимулювання інвестицій, які б сприяли розвитку IT-індустрії.
 
Так, парламент затвердив законопроект № 4303. Він регламентує основи функціонування спеціального режиму Дія City. Вони актуальні для всіх IT-компаній.
 
Норматив встановлює:
свободу діяльності (всі резиденти мають право самостійно вести госпдіяльність, визначати форми її організації та взаємодії з контрагентами);
невтручання держави (юросіб не можуть будь-яким чином змусити взяти участь у режимі);
презумпцію правомірності діяльності; 
стабільність (термін, на який поширюються гарантії держави щодо незмінності умов Дія City, продовжили до 25 років);
формальність процесу прийняття статусу резидента.
 
Дія City впроваджує цілий ряд стимулів для фірм. Серед них:
ефективні інструменти для залучення коштів;
додатковий механізм захисту прав на інтелектуальну власність;
нова форма співпраці з фахівцями — гіг-контракти, які б поєднували в собі гнучкість фрілансу і соціальні гарантії.
 
Спеціальний режим вводять в якості альтернативи існуючим реаліям. При цьому участь в ньому буде добровільною. Не передбачено ніяких обмежень і за територіальним принципом, режим буде функціонувати по всій державі.
 
Його резидентами можуть стати юрособи, зареєстровані згідно з правилами вітчизняного законодавства. Процедура входження буде максимально простою та чіткою.
 
Основна мета Дія City — стимулювати розвиток України як цифрової держави. Планують, що завдяки цьому індустрія зможе досягти рівня ВВП в 10% замість 3,7-4,2%, які існують зараз. Крім того, це спричинить значне збільшення доходів в IT-сфері (до 16,5 млрд дол), а також зростання кількості робочих місць.