В уряді запропонували повністю переглянути порядок проведення перевірок бізнесу

12.08.2021
Юридичні новини

У рамках реалізації політики дерегуляції Кабмін пропонує повністю перезапустити систему перевірок підприємців. Так, в парламенті вже зареєстровані відповідні законопроекти № 5837 та № 5838.

Вони припускають введення цілої низки новацій, націлених на зниження адміністративного навантаження на представників бізнесу, а також на стимулювання ділової активності підприємств.

Основна ідея полягає в тому, щоб перебудувати систему з карально-репресивної на превентивну. Тобто, щоб метою перевірки було не застосування санкцій, а попередження та консультування бізнесменів.

Крім того, всі органи державного контролю повинні будуть застосовувати ризик-орієнтований підхід при плануванні перевірок підприємців. Його основна суть полягає в тому, що чим нижче ступінь ризику діяльності суб'єкта, тим рідше його перевірятимуть, і тим меншим буде термін проведення перевірки.

Ще одне нововведення — інститут добровільного аудиту компанії, який може стати альтернативою державного нагляду. Підприємці зможуть самостійно виступати ініціаторами проведення аудиту. При цьому якщо в результаті перевірки будуть виявлені порушення, санкції до таких суб'єктів застосовуватися не будуть. А якщо результат перевірки виявиться позитивним — частота планових перевірок щодо даного підприємця зменшиться.

Крім того, планується створити інститут страхування цивільної відповідальності діяльності бізнесменів. Якщо фірми з середнім та незначним ступенем ризику будуть мати відповідний договір страхування, їх перевірятимуть рідше.

Чиновники припускають, що прийняття розглянутих законопроектів дозволить побудувати прозору систему перевірок підприємництва та звести до мінімуму практично будь-які зловживання в цій сфері.

Нормативи передбачають обмежений термін для проведення позапланового заходу з метою перевірки виконання вимог припису: не пізніше, ніж через два місяці від останньої дати для усунення порушень.

З метою підвищення рівня об'єктивності та прозорості розгляду скарг бізнесменів також планують створити громадські Ради з питань державного нагляду при контролюючих органах.

Підвищенню рівня прозорості та законності всіх процесів, пов'язаних з проведенням заходів контролю, також будуть сприяти цифровізація й автоматизація обробки даних. Сьогодні розширюють функціонал Інтегрованої автоматизованої системи. Зокрема, створюються можливості здійснювати нагляд і обмін документами в електронній формі. При цьому взаємодія з органами контролю відбуватиметься через електронний кабінет. У ньому бізнесмени зможуть подати скаргу, а також відмовитися від комплексного планового заходу через е-систему.