Судова реформа: ліквідація мережі старих апеляційних судів

19.12.2018
Юридичні новини

Судова реформа в Україні триває і черговим її етапом стала ліквідація мережі старих апеляційних судів та створення нових.
 

Так, указом Президента України «Про ліквідацію апеляційних адміністративних судів та утворення апеляційних адміністративних судів в апеляційних округах» №455/2017 від 29.12.2017р., зокрема, ліквідовано Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд, до апеляційного округу якого входили Дніпропетровська, Запорізька та Кіровоградська області та утворено Третій апеляційний адміністративний суд в апеляційному окрузі, що включає Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську області, з місцезнаходженням у місті Дніпрі.
 

Крім того, указом Президента України «Про ліквідацію апеляційних господарських судів та утворення апеляційних господарських судів в апеляційних округах» за №454/2017 від 29.12.2017р., зокрема, ліквідовано Дніпропетровський апеляційний господарський суд, до апеляційного округу якого входили Дніпропетровська та Кіровоградська області та утворено Центральний апеляційний господарський суд в апеляційному окрузі, що включає Дніпропетровську, Запорізьку та Кіровоградську області, з місцезнаходженням у місті Дніпрі.
 

Новоутворені Третій апеляційний адміністративний суд та Центральний апеляційний господарський суд відповідно до положень ч. 6 ст. 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» офіційно розпочали свою процесуальну діяльність (діяльність по розгляду судових справ) з 03.10.2018р. – дати публікації відповідних оголошень у газеті Верховної Ради України «Голос України» № 185 (6940).
 

Слід звернути увагу на те, що у зв’язку із зазначеними змінами у Запорізькій області дещо змінилась юрисдикція по перегляду у апеляційному порядку судових рішень господарської юрисдикції – з 03.10.2018р. саме Центральним апеляційним господарським судом (розташований у м. Дніпро) розглядаються апеляційні скарги, подані учасниками судових процесів щодо оскарження судових рішень Господарського суду Запорізької області, натомість до 03.10.2018р. рішення зазначеного суду першої інстанції у апеляційному порядку переглядались ліквідованим Донецьким апеляційним господарським судом (був розташований у м. Харків).
 

Зазначаємо, що відповідно до положень як Кодексу адміністративного судочинства України, так і Господарського процесуального кодексу України подання апеляційної скарги не до належного суду та/або подання апеляційної скарги, що оформлена з порушенням вимог закону, має наслідком несвоєчасне отримання особою судового захисту свого порушеного права та інтересу шляхом здійснення апеляційного перегляду оскаржуваного судового рішення (залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, відмова у відкритті апеляційного провадження).
 

Юридичне агентство «Абсолют» надає послуги щодо швидкого та якісного юридичного аналізу судових рішень на предмет наявності підстав їх апеляційного оскарження, складення та подання до належного апеляційного суду обґрунтованої і оформленої відповідно до вимог Закону апеляційної скарги, а також повний юридичний супровід розгляду справи у суді апеляційної інстанції.

 

Щоб замовити послугу з юридичного супроводу справи у суді або проконсультуватися з адвокатом/юристом

Дзвоніть за телефоном 067 732 38 82

Пишіть на e-mail absolute@absolute.com.ua