Змінити місце реєстрації тепер можна онлайн

02.12.2021
Юридичні новини

З 01.12.2021 набрав чинності Закон № 1871-ІХ щодо частини, що передбачає зміну процедури реєстрації місця проживання. Сьогодні це одна з найпопулярніших адміністративних послуг, з якою пов'язана низка проблем.

Так, практично кожен третій громадянин нашої країни мешкає не за місцем реєстрації. Крім цього, понад мільйон людей зовсім ніде не зареєстровані. А щоб офіційно повідомити державу про своє місце проживання, необхідно зібрати цілий пакет документів і відстояти чергу.

Тепер про всі ці проблеми можна забути завдяки можливості зареєструватися онлайн. Без зайвих довідок, черг та спілкування з чиновниками. А представникам чоловічої статі не доведеться більше із цією метою відвідувати військкомат.

Змінити місце реєстрації можна на порталі або у програмі Дія. Все, що потрібно зробити – це вказати адресу фактичного проживання та отримати відповідне підтвердження від власника житла.
Чиновники зазначили, що в сучасному світі люди мають право вільно пересуватися країною, а для того, щоб держава знала, де знаходиться конкретна людина, — достатньо електронного реєстру. Згідно з нововведеннями, територіальні громади будуть вести такі реєстри виключно в електронній формі.

Подана заява буде розглянута протягом 24 годин. Відпаде потреба ставити штамп у паспорті або отримувати окрему довідку до ID-картки. Зазначимо, що якщо людина зареєстрована за певною адресою, це не дає їй права претендувати на дане житло. Таким чином вона просто повідомляє державу про своє місце проживання.

В уряді також запевнили, що місце реєстрації наразі ніяк не впливатиме на можливість отримання інших послуг: оформлення пенсії, отримання медичної допомоги тощо.