Відсьогодні в Україні починає функціонувати ринок землі

01.07.2021
Юридичні новини

Відсьогодні в Україні запрацює ринок землі. Придбати її зможуть фізособи, які є виключно українськими громадянами. До 2024 року право купити землю буде тільки у них. Встановлено обмеження і за обсягом ресурсу: не більше 100 га в одні руки. Після 2024 року купувати ділянки площею до 10 тис. га зможуть також юрособи.

Перш ніж укласти угоду, будуть перевіряти, якою кількістю землі володіє потенційний покупець. Крім того, також будуть стежити за тим, щоб набувач не потрапив під санкції або не був звинувачений в терористичній діяльності.

З 2030 року запровадять проведення нормативної оцінки земель. Вона передбачає встановлення мінімальної вартості 1 га. До того часу ділянки будуть реалізовуватися і купуватися за цінами, узгодженими сторонами договору.

Чиновники припускають, що в середньому початкова ціна 1 га складе 50 тис. грн. Провести розрахунки можна буде тільки в безготівковій формі через банк. Під час здійснення оплати доведеться підтвердити джерело надходження грошей. Найпростіший спосіб це зробити — надати довідку про доходи.

Всі угоди купівлі-продажу землі будуть оформлятися у нотаріуса. Землі, які перебувають у власності держави та територіальних громад планують продавати через електронні аукціони.

Фізособи, які продають ділянку вперше за рік, звільняються від оподаткування за умови, що її площа не перевищує норм безоплатної передачі, встановленої земельним законодавством, а також, якщо ділянка значиться у власності особи не менше 3-х років.

В іншому випадку громадянам доведеться сплатити 5% податку на прибуток і 1,5% військового збору від вартості об'єкта, яка прописана в угоді. Для продавців-нерезидентів ставка податку складе 18%.

Як свідчить оцінка експертів, на території української держави на сьогодні розташовано 42 млн га земель сільськогосподарського призначення. З них на 41 млн га до сьогоднішнього дня діяв мораторій на продаж.