З 2023 року власники земельних ділянок повинні будуть платити новий податок

23.09.2021
Юридичні новини
Для власників і орендарів земельних ділянок, які знаходяться за межами населених пунктів, вступить в силу нове мінімальне податкове зобов'язання. Його потрібно платити всім, незалежно від того, чи здійснюється на землі господарська діяльність.
 
У фіскальній службі повідомляють, що в якості таких виплат будуть враховуватися також:
податки з доходів від реалізованої сільськогосподарської продукції;
ПДФО;
військовий збір.
 
Якщо сплачена сума буде відповідати або перевищувати мінімальне податкове зобов'язання, ніяких додаткових зборів з землевласників вимагати не будуть. В іншому випадку різницю потрібно буде доплатити.
 
Основна ідея нововведень — боротьба з нелегальною обробкою ділянок. За підрахунками держорганів, сьогодні вона ведеться приблизно на 20% всієї землі с/г призначення. Мінімальні зобов'язання принесуть бюджетам від 10 млрд грн і більше.
 
Введення нового податку передбачено законопроектом № 5600, який знаходиться в парламенті на розгляді. Розмір податку буде розраховуватися за підсумками року для фізичних та юридичних осіб, виходячи з нормативної грошової оцінки 1 га землі, площі ділянки і відрізка часу, протягом якого її використовують.
 
Якщо для конкретно взятої ділянки не проводилась нормативна оцінка землі, для розрахунків братиметься середній показник по області. Експерти підрахували, що перші 2 роки мінімальний рівень земельного податку складатиме близько 1120 грн.
 
При передачі землі в оренду подібне зобов'язання ляже на плечі орендаря, а не власника ділянки. Юрособи і фізособи-підприємці повинні будуть самостійно розрахувати і сплачувати належну суму. Просто фізособам розрахунок буде робити контролюючий орган.
 
Оподаткування буде застосовуватися тільки до земель, розташованих за межами населених пунктів, щоб виключити з переліку платників осіб, які використовують землю не в комерційних цілях, а для вирощування продукції для власних потреб. Не буде розраховуватися податок і для земель дачних і садових кооперативів.
 
Також проект закону пропонує звільнити с/г виробників від сплати ПДФО за умови, що за рік вони реалізують продукції не менше, ніж на 12 мінімальних заробітних плат (сьогодні це 72 тис. грн).
 
Чиновники вважають, що ті, хто легально ведуть свою господарську діяльність, без зусиль зможуть перейти на спрощену систему оподаткування. Крім того, підприємцям обіцяють компенсувати 90% сплаченого ЄСВ в перший рік роботи. Надалі цей розмір буде знижуватися до 10% протягом 10 років.