Парламент у першому читанні ухвалив проект закону про нерухомість

09.09.2021
Юридичні новини
Верховна Рада проголосувала за законопроект № 5091, спрямований на забезпечення прав на об'єкти нерухомості, які планують побудувати в майбутньому.
 
Норматив містить гарантії інвесторам щодо їх прав на об'єкти нерухомості, які будуються або знаходяться в недобудованому стані. В уряді вважають, що це знизить ризик створення «будівельних пірамід».
 
Так, нововведення передбачають, що попередній договір про купівлю житла в новобудові тепер буде вноситися до Реєстру прав на нерухоме майно. У результаті інвестор зможе оформити право власності навіть у тому випадку, якщо будинок ще не побудований або будівельні роботи знаходяться на початковому етапі.
 
Такі правила діятимуть не тільки для багатоквартирних будинків, а й паркувальних місць на стоянках, гаражів та нежитлових приміщень.
 
За умови остаточного затвердження проекту, в українське законодавство будуть внесені наступні зміни:
поява гарантійної частки, яка дає право забудовнику продавати частину будинку тільки після закінчення будівельних робіт у повному обсязі;
нові вимоги до осіб, які мають право здійснювати першу операцію з продажу побудованого об'єкта, а також передачі його в довірчу власність;
нові правила проведення операцій з ще недобудованим житлом;
конкретні вимоги до попереднього договору.