В уряді визначилися, як будуть перевіряти покупців с/г ділянок

17.06.2021
Юридичні новини
Кабмін затвердив порядок проведення перевірок на предмет відповідності набувача або власника земель сільськогосподарського призначення вимогам, встановленим ст. 130 Земельного кодексу України.
 
Чиновники відзначили, що даний норматив спрямований на реалізацію закону, який стосується обороту ділянок сільськогосподарського призначення. Він передбачає механізм проведення перевірки осіб, які виявили бажання купити с/г землю.
 
Так, порядок встановлює послідовність дій нотаріуса з перевірки фіз або юрособи, які набувають ділянку, для посвідчення відповідної угоди.
 
Перевірка передбачає встановлення:
особистості особи, яка придбає ділянку с/г призначення;
кінцевого бенефіціарного власника (коли мова йде про юрособу);
наявності або відсутності застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів відповідно до Закону «Про санкції»;
віднесення покупця до переліку осіб, які пов'язані з терористичною діяльністю;
загальної площі ділянок с/г призначення, які перебувають у власності набувача.
 
По закінченню проведення перевірки нотаріус буде складати протокол. У ньому вказуватимуть відомості щодо відповідності або невідповідності вимогам земельного законодавства.
 
Для проведення такої процедури будуть використовувати ряд державних реєстрів. Серед них: Держреєстр речових прав на нерухоме майно, Державний земельний кадастр, Єдиний держреєстр юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань.
 
Проведення такого роду перевірок ляже на плечі органу, на який покладено функції контролю за використанням та охороною земель. При виявленні порушень зібрані матеріали будуть передавати до суду з позовом про конфіскацію земельної ділянки.