Ознаки «фіктивності» контрагента: абсолютна версія

18.12.2018
Архів новин

«Правові висновки Верховного суду досить глобально змінюють позицію у порівнянні з первинної, яка була на початку року», – зазначає Ганна Попкова, керівник практики врегулювання судових спорів ЮА «Абсолют».


12 грудня на спільному засіданні Податково-фінансового та Правового комітетів Європейської Бізнес Асоціації Дніпра Ганна Попкова розповіла членам Асоціації про фіктивность контрагента, принцип індивідуальної відповідальності, а також зробила огляд судової практики Верховного суду.


Так, «фіктивність» підприємства не дорівнює «фіктивності» господарської операції. Однак таку позицію суди трактують неоднаково.


У Постановах Верховного суду від 16.01.2018 року по справі № 2а-7075/12/2670, від 06.02.2017 по справі 826/6986/14 суди зазначають: «Статус фіктивного, нелегального підприємства несумісний з легальної підприємницької діяльністю. Господарські операції таких підприємств не можуть бути легалізовані навіть при формальному підтвердженні документами бухгалтерського обліку».


У Постановах Верховного суду у справах №813/1766/17 від 27.02.2018 року, №802/1 853/16-а від 27.02.2018 року суди приходять до протилежного висновку «сам факт наявності вироків, прийнятих на підставі угод у кримінальному провадженні, не дає підстав для автоматичного висновку про нереальність господарських операцій, в результаті чого є нагальна потреба перевіряти доведеність кожного податкового правопорушення та здійснювати комплексне дослідження всіх складових господарських операцій, з урахуванням обставин, встановлених у вироках, які набрали законної сили».


Статтею 61 Конституції України та практикою Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) регламентований принцип індивідуальної відповідальності, і жодною нормою чинного законодавства не визначено прямої залежності між правомірністю формування платником податків показників його податкової звітності та діями його контрагента.


Роблячи огляд судової практики Верховного суду, керівник практики врегулювання судових спорів ЮА «Абсолют» підкреслила, що Вирок стосовно контрагента (та ін..) не є безумовним доказом фіктивності господарських операцій.


Відкриття кримінального провадження, отримання свідоцтв (пояснень) посадових осіб господарюючих суб'єктів, так само як і вирок щодо контрагента, не є беззаперечним доказом фіктивності господарських операцій платника податків. Цей правовий підхід застосований Верховним Судом у Постанові від 27.02.2018 у справі № 813/1974/17 та Постанові Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 27 березня 2018 з справі № 816/809/17.


Податковий орган відповідно до принципу офіційності повинен доводити в суді фіктивність господарської операції як підстави для нарахування платнику податків податкових зобов'язань та правомірності прийняття свого рішення.


19.06.2018 р. ВС у справі №806/4988/13а при проведенні аналізу реальної господарської діяльності через призму порушеної кримінальної справи по контрагенту платника податків підкреслив, що «норми податкового законодавства не ставлять у залежність достовірність даних податкового обліку платника податків від дотримання податкової дисципліни його контрагентами, якщо цей платник (покупець) мав реальні витрати у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), призначених для використання у його господарській діяльності».


Порушення певними постачальниками товару (робіт, послуг)) у ланцюгу постачання вимог податкового законодавства чи правил ведення господарської діяльності не може бути підставою для висновку про порушення покупцем товару (робіт, послуг) вимог закону щодо формування витрат та податкового кредиту. Тому платник податків (покупець товарів (робіт, послуг) не повинен зазнавати негативних наслідків, зокрема у вигляді позбавлення права на формування витрат чи податкового кредиту, за можливу неправомірну діяльність його контрагента за умови, якщо суд не встановив фактів, які свідчать про обізнаність платника податків щодо такої поведінки контрагента та злагодженість дій між ними».


Ганна зазначила, що на сьогоднішній день ключовий аспект доведення у даній категорії справ – безпосереднє з'ясування реальності угод.


Тому вирішальними факторами, які можуть вплинути на рішення суду, є не тільки статус контрагента («негативний», «позитивний»), але й те, наскільки доведена товарність (реальність) операцій.


Зокрема, при розгляді справ про відносини з фіктивними контрагентами суди враховують такі принципи:
 

1.      верховенство принципу індивідуальної відповідальності – недотримання вимог податкового законодавства іншим суб'єктом господарювання, не тягне відповідальність для юридичної особи-платника податку;
 

2.      фіктивність підприємництва не тягне за собою автоматичну фіктивність господарської операції (у випадку реальності здійснених операцій відповідальність не має наставати);
 

3.      Порушення кримінального провадження, отримання свідчень (пояснень) посадових осіб господарюючих суб'єктів, вирок стосовно контрагента не є беззаперечним доказом фіктивності господарських операцій платника податку (у вироку має бути доведено фіктивність господарської операцій, в інакшому випадку, він не може розглядатися як пряме посилання фіктивність здійсненої операції, та може лише розглядатися як інформація до відому суду);
 

4.      Фіктивність господарських операцій має бути безпосередньо доведена Податковим органом.
 

По закінченню доповіді керівник практики врегулювання судових спорів ЮА «Абсолют» відповіла на запитання учасників, а також поділилася цінною інформацією про те, як правильно діяти в спірних ситуаціях у взаєминах з державними органами.
 

___


Юридичне агентство «Абсолют» понад 10 років надає послуги в сфері податкового, трудового права.
 

Юристи та адвокати компанії:
 

  • консультують з питань податкового, трудового законодавства та забезпечення його дотримання при здійсненні господарської діяльності;
     
  • супроводжують клієнтів при проведенні перевірок податковими органами, Держпраці;
     
  • допомагають оскаржити результати податкових перевірок, перевірок Держпраці в досудовому та судовому порядку.

 

На сьогодні в нас 200 постійних клієнтів, серед яких найбільші фінансові установи, промислові підприємства, національні та міжнародні компанії, державні установи та IT-корпорації. У штаті компанії понад 45 юристів та адвокатів і понад 5000 виграних судових процесів.

 

Для отримання консультації:

  • телефонуйте 067 732 38 82
  • пишіть absolute@absolute.com.ua
  • звертайтеся до чату

 

Звертаємо Вашу увагу, зараз проходить Акція ЮК «Абсолют Дніпро» для підприємств і підприємців м. Дніпрознижка на консультації юристів та адвокатів з питань проведення перевірок Держпраці, податкової, Госпотребслужби, МНС, а також по інших юридичних питань.


Детальний опис Акції https://absolute.com.ua/articles/akcija-absoljut-dnepr-dlja-predprijatijj-i-predprinimatelejj  



Матеріал по темі
Верховний суд: Вирішення питання про зменшення неустойки належить до дискреційних повноважень суду
детальніше
2024-04-09 17:07:00
|
Практика ВС
Верховний суд: Перебування дитини за кордоном не позбавляє суд України права вирішувати спір про визначення місця її проживання
детальніше
2024-02-07 17:16:00
|
Практика ВС
Верховний Суд вказав, чи може боржник спростовувати свій борг висновком поліграфа
детальніше
2024-01-22 14:08:00
|
Практика ВС
Як визначати розмір кредиторських вимог до боржника – майнового поручителя за наявності провадження у справі про банкрутство основного боржника
детальніше
2024-01-11 15:07:00
|
Практика ВС
Верховний Суд висловив позицію щодо перебування власника житла у стані необхідної оборони
детальніше
2023-12-04 14:17:00
|
Практика ВС
Верховний суд: Вимога про видалення статті з вебсайту є належним способом захисту, якщо порушено особисте немайнове право особи
детальніше
2023-11-27 14:49:00
|
Практика ВС