Правова позиція ВС щодо відкриття справи про банкрутство за ініціативою контролюючого органу

24.01.2022
Практика ВС

У справі № 910/410/21 ВС виклав думку, що виключно у випаду вжиття всіх заходів, передбачених нормами податкового законодавства щодо стягнення, контролюючий орган має право ініціювати судове провадження, якщо такі заходи не допомогли погасити борг.
 

У даній справі податковий орган звернувся до господарського суду з вимогою відкрити провадження про банкрутство стосовно одного з приватних підприємств через неможливість з останнього стягнути податковий борг.
 

Суд першої інстанції такі вимоги задовільнив, а суд апеляційної інстанції таке рішення скасував. Це послугувало підставою для касаційного оскарження.
 

ВС, у свою чергу, встановив, що у випадку відкриття судового провадження, суд досліджує всі докази, наявні у справі на цей момент, і приймає рішення щодо подальшого руху заяви. Якщо суд прийде до висновку, що контролююча інстанція не вжила всіх необхідних заходів, встановлених законом, для стягнення податкового боргу, то це може говорити про наявність спору про право. Такий спір може бути вирішений у порядку позовного провадження, що є причиною для відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство.
 

Таким чином, касаційна скарга по даній справі залишилися без задоволення.