Кодекс України з процедур банкрутства: ризики для фізичних осіб

03.12.2018
Статті

18.10.2018 року у другому читанні Верховна рада України прийняла Кодекс України з процедур банкрутства.
 

Слід зазначити, що банкрутство фізичних осіб, передбачене положеннями даного Кодексу, обговорювалося давно та є революційними досягненням для вітчизняного законодавства, яке вже давно використовується на практиці у більшості зарубіжних країн.
 

Запровадження інституту банкрутства фізичних осіб надає можливість фізичним особам «почати все з чистого аркуша» - погасити існуючу заборгованість шляхом її реструктуризації або ж за рахунок реалізації майна, яке перебуває у власності боржника. Після проведення вищевказаних процедур вся заборгованість, яка була виявлена в межах процедури банкрутства буде визнана судом погашеної, а боржник звільнений від усіх своїх боргів.
 

Однак, слід акцентувати увагу на тому, що положення Кодексу прямо вказують на можливість ініціювання процедури банкрутства щодо фізичної особи виключно за його заявою, що, на мою думку, певною мірою захищає потенційного боржника від дій недобросовісних кредиторів, які могли б використовувати передбачені Кодексом забезпечувальні заходи у вигляді арештів майна і заборон на вчинення певних угод в своїх інтересах.
 

По суті, положення Кодексу щодо процедури банкрутства фізичних осіб, в тому вигляді в якому проект Кодексу вносився на розгляд парламенту у другому читанні, орієнтовані на сумлінних боржників, які з об'єктивних причин не в змозі погасити свою заборгованість перед кредиторами і бажають скинути з себе це тягар боргових зобов'язань. При цьому, потрібно враховувати, що боржник не зможе заховати свої активи від кредиторів і арбітражного керуючого, так як і суд, який розглядає справу, і арбітражний керуючий, будь він у статусі керуючого реструктуризації або керуючого реалізацією, мають великі повноваження щодо виявлення активів боржника шляхом витребування інформації від державних органів і банків.
 

Звичайно, цілком можливі ситуації, в яких і сам боржник вживатиме заходів, спрямованих на відчуження належних йому активів, щоб вони не потрапили в ліквідаційну масу, а заборгованість була списана з найменшими фінансовими втратами, однак, вважаю, що такого роду ситуації зможуть виправлятися як шляхом активної діяльності комітету кредиторів боржника, так і окремими кредиторами шляхом подачі відповідних клопотань та скарг у рамках справи про банкрутство.
 

Але, хоч дані положення Кодексу і є новаторськими й революційними для вітчизняного законодавства, і у своєму формулюванні цілком добре врахували та захистили права та інтереси як кредиторів, так і боржника, об'єктивно оцінити їх ефективність і зрозуміти підводні камені допоможе лише практичне застосування цих положень і судова практика по даній категорії справ про банкрутство.



Автор

Олександр Гладій

Директор ЮА «Абсолют», арбітражний керуючий, адвокат

 

Кодекс України з процедур банкрутства: ризики для фізичних осіб



Матеріал по темі
Верховний суд: Вирішення питання про зменшення неустойки належить до дискреційних повноважень суду
детальніше
2024-04-09 17:07:00
|
Практика ВС
Верховний суд: Перебування дитини за кордоном не позбавляє суд України права вирішувати спір про визначення місця її проживання
детальніше
2024-02-07 17:16:00
|
Практика ВС
Верховний Суд вказав, чи може боржник спростовувати свій борг висновком поліграфа
детальніше
2024-01-22 14:08:00
|
Практика ВС
Як визначати розмір кредиторських вимог до боржника – майнового поручителя за наявності провадження у справі про банкрутство основного боржника
детальніше
2024-01-11 15:07:00
|
Практика ВС
Верховний Суд висловив позицію щодо перебування власника житла у стані необхідної оборони
детальніше
2023-12-04 14:17:00
|
Практика ВС
Верховний суд: Вимога про видалення статті з вебсайту є належним способом захисту, якщо порушено особисте немайнове право особи
детальніше
2023-11-27 14:49:00
|
Практика ВС