Юрист ЮА «Абсолют» провів майстер клас «Основи банкрутства»

26.04.2018
Архів новин

25 квітня у конференц-залі Центральної бібліотеки Дніпра пройшов майстер клас «Основи банкрутства», організований для студентів ВНЗ міста.

Спікером виступив Денис Дробот – адвокат, юрист практики реструктуризації та банкрутства ЮА «Абсолют» з досвідом практичної діяльності в області права і юриспруденції більше 7 років, з яких 5 років - в практиці банкрутства, стягнення та реструктуризації заборгованості.

Діалог з аудиторією почався з огляду судових процедур, передбачених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», та порядків виробництв у справі про банкрутство з наступним детальним розглядом кожної з них.

Спікер зробив наголос на спрощеному порядку провадження у справі про банкрутство, що застосовується у переважній більшості боржниками, ліквідованими власником, а також загальним порядком провадження у справі про банкрутство.

Далі був детальний розбір порядку ініціювання відкриття справи про банкрутство, зокрема, порядок реалізації права на звернення до Господарського суду з відповідною заявою, як в разі подання такої заяви кредитором, так й боржником.

Особливу увагу спікер приділив порядку та основним вимогам до заяв, дій суду за результатами прийняття та розгляду заяви, а також наслідків такого прийняття і, відповідно, відкриття провадження у справі про банкрутство.

Говорячи про процедуру розпорядження майном, санацію та ліквідацію, спікер пояснив, що арбітражний керуючий, є однією з ключових фігур у справі про банкрутство, своєчасні і повні дії якого можуть прямо впливати на досягнення максимально позитивного результату передбачуваного тою чи іншою процедурою, що свідчить про необхідність чіткого розуміння прав та обов'язків арбітражного керуючого, призначеного в якості розпорядника майна, керуючого санацією або ліквідатора.

Арбітражний керуючий – фізична особа, призначена господарським судом як розпорядник майна, керуючий санацією або ліквідатор з числа осіб, які отримали відповідне свідоцтво і внесених в Єдиний реєстр арбітражних керуючих.

Особливий інтерес студентів викликала друга частина виступу на тему «Зловживання процедурою банкрутства», в ході якого спікер розповів, на жаль, про часте несумлінне використання процедур банкрутства, мету такого використання, зловживаня пільгами й привілеями передбаченими Законом про банкрутство, як з позиції боржника, так і кредитора, а також про ознаки, які сприяють своєчасному виявленню таких обставин, механізмів протидії таким зловживанням та недобросовісному використанню.

Спікер детально обговорив ситуацію, що має ознаки доведення підприємства до банкрутства, фіктивного та / або контрольованого банкрутства, а також виділив основні відмінності останніх.

Підводячи підсумок, Денис зазначив, що процедури банкрутства призначені, в першу чергу, для відновлення платоспроможності боржника.
Розуміння суті механізмів, передбачених Законом про банкрутство, актуальний аналіз та прийняття в роботу діючої судової практики в розрізі розгляду спорів у справах про банкрутство є запорукою якісного захисту інтересів, як кредиторів, так і боржника.

Основним завданням юридичного супроводу процедур банкрутства на будь-якій стадії є своєчасне виявлення невідповідностей дій суду, арбітражного керуючого, кредиторів, комітету кредиторів та прийняття всіх необхідних заходів для забезпечення захисту порушених інтересів, відновлення балансу таких інтересів і законного застосування вимог Закону про банкрутство, як в розрізі повноти та сумлінності здійснення повноважень, реалізації прав й обов'язків, так і дотримання термінів, обумовлених законом.

Ліквідаційна процедура – крайній захід, який не повинен застосовуватися в більшості випадків і, тим більше, використовуватися протиправно та необгрунтовано.

По закінченню майстер класу учасники задали спікеру питання, на які він дав розгорнуті відповіді, привівши в якості наочних прикладів випадки з практики.

Юридичне агентство «Абсолют» надає юридичні послуги практично у всіх сферах права, але наша улюблена практика – банкрутство.

Ставши партнером Дніпропетровського відділення Ліги студентів АПУ, ми має намір поділитися величезним багажем знань в сфері банкрутства, накопиченим за роки практики.



Матеріал по темі
Верховний суд: Перебування дитини за кордоном не позбавляє суд України права вирішувати спір про визначення місця її проживання
детальніше
2024-02-07 17:16:00
|
Практика ВС
Верховний Суд вказав, чи може боржник спростовувати свій борг висновком поліграфа
детальніше
2024-01-22 14:08:00
|
Практика ВС
Як визначати розмір кредиторських вимог до боржника – майнового поручителя за наявності провадження у справі про банкрутство основного боржника
детальніше
2024-01-11 15:07:00
|
Практика ВС
Верховний Суд висловив позицію щодо перебування власника житла у стані необхідної оборони
детальніше
2023-12-04 14:17:00
|
Практика ВС
Верховний суд: Вимога про видалення статті з вебсайту є належним способом захисту, якщо порушено особисте немайнове право особи
детальніше
2023-11-27 14:49:00
|
Практика ВС
ВП ВС висловила проарбітражну позицію у справі, спір у якій виник із приватноправових відносин з іноземним елементом
детальніше
2023-11-14 16:49:00
|
Практика ВС