Адвокати ЮА «Абсолют» відстояли інтереси ПАТ «ПУМБ» у Касаційному суді

11.02.2019
Архів новин

Адвокати ЮА «Абсолют» відстояли у Касаційному господарському суді інтереси ПАТ «Перший Український Міжнародний Банк» щодо забезпечення права останнього на виконання рішення суду.
 

Так, у межах судового провадження у справі про звернення стягнення на корпоративні права (частки у статутному капіталі юридичних осіб) – предмети застави за кредитним договором, банком було подано до суду першої інстанції заяву про забезпечення позову шляхом, зокрема, заборони державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, які уповноважені відповідно до законодавства України здійснювати реєстраційні дії в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР), проводити будь-які реєстраційні дії відносно корпоративних прав, які належать відповідачам та були передані у заставу як забезпечення виконання зобов'язань за кредитним договором.
 

Суд першої інстанції задовольнив вищезазначену заяву та вжив заходи забезпечення позову, у тому числі і заборонивши державним реєстраторам проводити будь-які реєстраційні дії відносно корпоративних прав – предметів застави, зазначивши, що такий спосіб забезпечення позову є співмірним та обґрунтованим, пов'язаний із предметом спору.

 

Суд апеляційної інстанції дійшов до протилежного висновку та зазначив, що позивач не надав доказів того, що відповідач вчиняє та/або вчинив дії щодо відчуження майна, яке є предметом застави, тому вжиття заходу забезпечення позову у справі судом першої інстанції є необґрунтованим.
 

Касаційний господарський суд погодився із позицією адвокатів ЮА «Абсолют» і, задовольнивши касаційну скаргу, зазначив про помилковість висновку апеляційного господарського суду, зважаючи на те, що конкретно у цій справі надання позивачем доказів того, що  відповідач вчиняє та/або вчинив дії щодо відчуження майна, яке є предметом застави, не відповідатиме суті та виду вжитого заходу забезпечення позову, адже такі докази скаржник зможе отримати лише з відкритих джерел таких як, наприклад, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та лише за фактом зміни власника корпоративних прав заставодавця. Касаційний суд зауважив, що позиція апеляційного суду фактично нівелює функцію правового інституту забезпечення позову як засобу, що спрямований на запобігання можливого порушення майнових прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної або фізичної особи, вжиття, яких у подальшому гарантуватиме виконання судових актів.
 

Таким чином, клієнт отримав реальний захист свого права на виконання рішення суду у майбутньому.

____________

 

Фахівці Юридичного агентства «Абсолют» з 2008 року захищають інтереси клієнтів у судах різних інстанцій по всій території України.
 

На сьогодні, в компанії працюють більш ніж 45 досвідчених юристів та адвокатів.
 

Нам довіряють ТОП-менеджери українських та міжнародних компаній, тому що ми пропонуємо дієві рішення, виходячи із специфіки бізнесу клієнтів.
 

Юристи та адвокати ЮА «Абсолют» консультують: